Hogyan készül a méz

Nektárból a méz

A méh a méhlegelőkön (virágos területeken) a virágok nektárjából cukoroldatot szív fel, a cukoroldat a mézhólyagba kerül, ahol végül enzimek segítségével híg mézoldattá alakítja át. Egy-egy méh mézhólyagjába körülbelül 20 milliliter nektár fér. Miközben a virágok nektárját szívogatja, virágport is gyűjt, de ezt nem használja fel a mézkészítéshez, hanem a hátsó láb párján levő kosárkába gyűjti. Mikor megtelik mézhólyagja, visszarepül a kaptárba, ahol a méhviaszból készült, hatszögletű lépekbe rakja a már félig kész mézet.

A későbbiekben is a lépekben tárolják, érlelik, és párologtatják a mézet. Szárnymozgatásukkal olyan légáramlatot idéznek elő a kaptárban, amely segítségével a méz 24 óra leforgása alatt nedvességének 10%-át elveszti. Ezt követően viaszlapocskákkal fedik le a lépet, s így tárolják mind a mézet, mind a virágport. A méhészek a lépekből egy centrifuga segítségével pergetik ki az ily módon már kész mézet.

(forrás: www.gourmandnet.hu)