Hársméz

 Színe a gyűjtés idejétől függ. A későbbi származásúak barnás árnyalatúak. Kristályosodásra hajlamos, de a kristályok között levő folyékony hártya miatta a méz nem tömbösödik. Illata és íze határozott. Kelleme, pikáns aromája fűszerezi az ételeket és az italokat. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát.

A gyógyászatban különösen hörghurutra ajánlják. Lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is alkalmas. Újabban egyre nagyobb szerepet kap a biokozmetikában (pl. hársmézzel készített arcpakolás).

A hársméz hatása rendkívül kedvező az emberi szervezet számára. Kiválóan alkalmas például lázas megbetegedések tüneteinek enyhítésére, de akár a görcsök oldására is remekül alkalmas a fogyasztása. A hársméz jellemzői közé sorolhatjuk a nagymértékű gyulladáscsökkentő képességét is. A hársméz az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő hatással bíró méznek számít, ezért meghűlés, köhögés és hörghurut esetén is kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Mindezek mellett híres arról is, hogy remekül képes oldani a stresszt, megnyugtat, ellazít, és álmatlanság ellen is nagyszerű gyógyír lehet. A hársméz pozitív tulajdonságai közé sorolhatjuk továbbá az érelmeszesedés elleni küzdelemben való jelentős szerepét is, hiszen a benne lévő nagy mennyiségű kolinnak köszönhetően nagymértékben hozzájárul a betegség kialakulásának megelőzéséhez is. Kiváló fertőtlenítő hatású, ezért annyira rendkívül hatásos a köhögés ellen, továbbá a gyomorsav túltengés következtében kialakult emésztési zavarok leküzdésében is hatásos lehet a rendszeres fogyasztása.