December hónap méze

Az akácméz jellemzői

 Az akácméz készítése az akácfa virágából történik. Általában enyhén sárgás árnyalatú, ám vannak olyan évjáratok is, amelyekben némi zöldes szín is felfedezhető. Az akácméznek igen jellegzetes az illata, beleszagolván szinte érezhetjük az akácvirágok magával ragadó aromáját. Megízlelvén tapasztalhatjuk azt a különlegességét, hogy semmiféle mellékíze sincs.  Az akácméz, az egyediségét egyértelműen ennek a különleges aromájának köszönheti. Rendkívül édes ízű, alacsony savtartalommal rendelkező méztípus.  Az akácméz kiválóan meg tudja őrizni az állagát, akár éveken keresztül is, hiszen gyümölcscukortartalma igen magas a többi mézhez képest. Világviszonylatban tekintve, az akácméz besorolható a három legkevésbé kristályosodó fajtamézek közé is. Nem véletlen tehát az sem, hogy világszerte az egyik legkeresettebb mézfajtának számít. Kiváló édesítő képessége pedig, még tovább növeli a hihetetlenül nagy népszerűségét.

 Az akácméz hatásai

Az akácméz hatásai sem elhanyagolhatóak a kiváló íze és állaga mellett. Májbetegségben szenvedő személyek számára kifejezetten ajánlott az akácméz fogyasztása, hiszen a benne lévő nagy mennyiségű gyümölcscukor pozitív hatást gyakorol a májra. A máj regenerálásán túl az akácméz gyógyhatása kiterjed a gyomorsav túltengésre is, hiszen jóval, alacsonyabb savtartalommal rendelkezik e típusú méz, a többi fajtához képest.  Az akácméz remekül enyhíti a köhögést, továbbá erős, általános fertőtlenítő és méregtelenítő hatást is gyakorol a szervezetre nézve, a benne található nagy mennyiségű robininnek és akacinnek köszönhetően. Sőt, az akácméz hatásai közé sorolhatjuk azt a pozitív tulajdonságot is, hogy a sportolók izomzatára lazító hatást képes gyakorolni.